Turizm sektörünün haber kaynağı Turizm Haber Merkezi'nin haberine göre yapılan değişikliğin en önemli kısımını, binlerce pansiyona yangın belgesi alma, odalara yangın dedektörü koyma ve mutfak kriterleri getirilmesi oluştururken yapılan değişiklikle birlikte 1982 yılından 2000’li yılların ortalarına kadar belediyelerden aldıkları uygunluk belgesi ile günümüze kadar faaliyet gösteren ve iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatından muaf olan konaklama tesisleri yangın önlemlerinin yeterli olduğuna dair ilgili kurumdan uygunluk yazısı alarak 31 Aralık 2023 tarihine kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ulaştırmak zorunda.
Turizm Tesislerinin Niteliklerine Dair Yönetmeliğin 20. maddesinin birinci fıkrasında yer alan Konaklama ve yeme-içme hizmetinin yanında ifadesi asıl işleri konaklama hizmeti olan, bu hizmetin yanında yardımcı iş olarak yeme-içme şeklinde değiştirildi.
Bununla birlikte 24. maddenin ikinci fıkrasında yapılan değişiklikle
a) Giriş holü
b) Oturma, yemek ve kahvaltı ihtiyacını karşılayabilecek kapalı mahal (yazlık tesislerde bir kısmı açık olabilir)
c) Yemek ihtiyacının işletme tarafından verilmemesi durumunda, pansiyon mutfaklarında ihtiyacı karşılayacak sayıda; buzdolabı, pişirme ve ızgara donanımı, bulaşık yıkama, hazırlık ve malzeme istif yerleri, servis malzemeleri ve dolapları, bulunur. ifadeleri (2) On oda ve üzeri kapasiteye sahip pansiyonlarda; oturma, yemek ve kahvaltı ihtiyacını karşılayabilecek alan ve yemek ihtiyacının işletme tarafından karşılanmaması durumunda, yemek ihtiyacını karşılayabilecek basit mutfak düzenlemesi bulunur şeklinde değiştirildi.
Ayrıca turizm işletmesi belgesi işyeri açma ve çalışma ruhsatı yerine geçen ve sonradan işyeri açma ve çalışma ruhsatı almamış olan tesislerin, yangın önlemlerinin yeterli olduğuna dair ilgili kurumdan uygunluk yazısı alarak 31/12/2023 tarihine kadar Bakanlığa ibraz etmesi zorunlu oldu. Yönetmeliğin 18. maddesinde yapılan değişiklikle odalarda duman dedektörü bulundurma zorunluluğu da getirildi.
Yönetmeliğin 4. Maddesine eklenen Ş bendine ise ''Turizm ulaşım hizmet alanı: Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile turizm merkezleri içerisinde, taksi plakası belli araçların park edebileceği, taksi şoförlerinin bekleme ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak bünyesinde tuvalet ve lavabo içeren ve en fazla otuz metrekare taban alanına sahip tek katlı yapı bulunan, kamu taşınmazı veya mahalli idarelere ait alanları.'' ibaresi eklendi.