Turizm sektörünün haber kaynağı Turizm Haber Mekezi'nin haberine göre yaz sezonunda tatil kentlerine rezervasyonlar artarken, online işlem trafiğinin yoğun olduğu bu mecra dolandırıcılığın yeni adresi oldu. Özellikle seyahat acentalarının, 4 ve 5 yıldızlı otellerin internet sitelerini kopyalayıp bu adreslerden tatil ilanları yayınlayan, kendilerine ulaşan tüketicileri sahte rezervasyon ile mağdur eden dolandırıcılar bu yöntemle yüklü miktarda haksız kazanç elde ederken, bütçelerine uygun tatil arayışında olanlarsa yaz için plan yaptıklarını zannederek çok büyük kayba uğruyor.
Son dönemde sistemlerine bu konuda çok sayıda başvuru düştüğünü belirterek tatil arayışında olanları uyaran Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:
''İnsanlara hayali tatil ve devre mülk satıyorlar. Tuzağa düşürmek istedikleri kişilere anket adı altında evli misiniz, kaç yaşındasınız, eşiniz kaç yaşında? gibi basit birkaç soru soruyorlar. Ödemeleri aldıktan sonra da tatil çekinizi almak için ofisimize gelmeniz gerekiyor. Ne zaman müsaitseniz gelin diyorlar. Ancak şirket ofisinin bulunduğu yere gidenler, görüştükleri kişilerin asıl şirketle bir bağlantılarının bulunmadığını anlıyor. Tatil satışı yapan şirketlerin ve otellerin internet siteleri kopyalanarak oluşturulan sahte rezervasyonlara karşı tüketicileri uyarmak istiyorum. Sadece bir otelin internet sitesinin kopyası üzerinden 300 bin lira vurgun yaptılar. En son tespit edilebilen 38 kopya site erişime kapatılıp, gerekli hukuki işlemler başlatıldı. Dijital çağ, hayatımızı her ne kadar kolaylaştırsa da yine de kullanırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Her şeyin kopyası üretilebildiği gibi otel ve acentelerin resmi web siteleri de kopyalanabiliyor, çok benzeri üretilebiliyor veya birebir kopyalanabiliyor.''
Öncelikle web sitesinin, otelin ya da seyahat acentasının orijinal internet sitesi olup olmadığını dikkatle sorgulamak gerektiğini vurgulayan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz güvenilir sitelerin Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nden (TÜRSAB) aldıkları bir kod olduğunu, kural gereği bu kodu her acentanın kendi web sitesinde belirtmek zorunluluğunu bulunduğunu hatırlattı. Tatil satın alacak kişilerin bağlantıda oldukları internet sitesinde öncelikle bu kodun olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini, otellerin çağrı merkezleri de kopyalandığını, bu nedenle dikkat edilmesi gereken en önemli konunun, otellerin ve seyahat acentelalarının resmi internet sitelerinde yer alan TÜRSAB kodu olduğunu söyledi.
Bu sitelerde gerçekte olana benzer telefon numaraları kullanıldığını, Antalya’nın alan kodu 242 ile başlayan bir IP telefon bağlantısı da alınabildiğini söyleyen Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz seyahat acentası ve otellere de burada görev düştüğünü, tüm tesis işletmecilerin, kendi internet sitelerinin bir kopyasının olup olmadığını düzenli olarak takip etmeleri gerektiğini belirtti.