Turizm sektörünün haber kaynağı Turizm Haber Merkezi'nin haberine göre Türkiye turizmi 2024 yılında yeniden bir patlama beklerken büyümenin önünde artan maliyetlerden kaynaklı büyük bir sorun var. Peki 2024 yılında 60 milyon turist hedefi ile yola çıkan Türkiye turizminde para kazanamayan dünya 3'ünsüsü bir destinasyon olma mucizesi sürecek mi?
2023 yılında Türkiye turizminin ana pazarlarında artan enflasyon ve maliyetler önemli bir sorun olarak öne çıkıyordu. Özellikle seyahat fiyatlarının pandaminin son ermesi ile başlayan yükseliş trandi 2024 yılında duracak gibi görünüyor.
Turizm Databank'ın ülkelerin verilerinden derlediği bilgilere göre, 2023 yılına ortalama yüzde 10-11 enlasyonla başlayan Türkiye'nin turizmde ana pazarları Aralık ayında enlasyonu yarıya indirerek yüzde 5'in altına çekti. Bu dönemde Türkiye ise yüzde 58 enflasyon ile ile başladığı yılı yükselerek yüzde 65 ile tamamladı. Ana pazarlarda Rusya dışında süren fiyat düşüşü 2024 yılında da sürerse ve Türkiye'de maliyet artışları durmazsa turizm satışlarında fiyatlara baskılar yükselecek ve bunun sonucunda da özellikle Rusya pazarında kısmen sağlansa da fiyat artışlarını olanaksız bırakacaktır.
Bu yüzden, fiyatları indirme yönünde 2024 içinde baskılar güçlenecek. Özellikle intikam turizminin bittiği 2023 yılının ardından bu yeni dönem hem turist sayısı hem de gelirlerde duraklama yaşatacak. 2023 yılında tesis geceleme ve doluluklarını düşüşü karşısında ev gecelemelerinin gösterdiği ciddi artış bunun ilk göstergesi.
Diğer yandan ev kiralamaları, tesis konaklamalarına göre yüzde 50'lere varan fiyat avantajına sahip iken, Türkiye'de kiralamalara gelen yasal zorunluluklar belki bu etkiyi sınırlı oranda zayıflatabilir. Ancak bu kez de yüzde 100'leri aşan otel fiyat artışı gecelemelere yansımaya devam edecek özellikle iç pazarda yüzde 30'ları aşan daralan hacmi daha da zorlayacaktır. Bu yüzden maliyet yönetimi 2024 yılında daha zor olacaktır.
2024 yılında 60 milyon turist ama para kazanamayan dünya 3'ünsüsü bir destinasyon olma mucizesi süreceğe benzer. Peşin satan, veresiye satan yakıştırması umarız gerçekleşmez. Tabi, yeni bir revizyon gelmezse.