Turizm sektörünün haber kaynağı Turizm Haber Merkezi'nin haberine göre 2023 yılı başından bu yana Türkiye’den dönen 241 kişide salmonella (tipo, paratifo) enfeksiyonu tespit edildiğini açıklayan Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) bulguların, yaygın bir enfeksiyon kaynağını işaret ettiğini açıklarken seyahat edecek vatandaşlarını, gidecekleri yer neresi olursa olsun, yiyecek ve suyla bulaşabilecek hastalıklara karşı uyardı.
Birleşik Krallık'ta gıda güvenliğiyle ilgili haberler yayınlayan FSN sitesine göre UKHSA, fethiye ve Antalya’dan dönen tatilcilerdeki ishalin salmonelladan kaynaklandığını doğrularken vakaların çoğunluğunda Nisan sonunda örnek alındığı bildirildi.
Geçtiğimiz aylarda Fethiye'deki Hillside Beach Club Hotel ve Antalya’daki Rixos Sungate Otel’de tatil yapan ve Türkiye’de hastalanan yüzlerce tatilci dava açmak için adım atmış ve olay İngiliz basınında geniş yer bulmuştu.
Herşey dahil sisteminde açık büfelerde çok sayıda gıda, saatlerce sıcak havada beklediğini, bunun bile tek başına sorun olduğunu belirten halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler ellerin iyi yıkanmasının önemli olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu:
''Herkes eline uyduruk, beyaz bir eldiven geçiyor. Aslında kendi eli kirlenmesin diye. Birkaç kez kullanıldığında, enfeksiyon etkenini oradan oraya yayıyor. Elini yıkayan birini her zaman eldiven kullanana tercih ederim. Tuvaletlerden sonra, yemek yemeden önce, yemek hazırlığına girişmeden muhakkak ellerin yıkanması, çiğ etlerin hiçbir zaman pişmiş ete değmemesi lazım. Yazın sıcak havalarda örneğin salata barların kaldırılmasını, iyi pişmemiş gıdaların yenmemesini isteriz.''
Ekonomik kriz, yoksulluk, kötü yönetilen salgın ve diğer afetlerin halk sağlığı açısından besin sahtekarlıklarının artmasına da zemin hazırladığını söyleyen Güler ayrıca ekonomik durumun bozulmasının maliyeti düşüren bazı uygulamaları da kolaylaştırabildiğini, bunun toplumun her kesiminin yenilmemesi gerekeni yemesi ve besin zehirlenmesi riski altında olması anlamına geldiğini belirtti.