Bu yıl için 1,5 milyon turist hedefi koyan, döviz kurunda yaşanan artışlar ve yükselen fiyatlar nedeniyle dış pazardan da beklediği ilgiyi görmeyen Bodrum'a yerli turistin de pahalılık nedeniyle ilgisi azaldı.
Turizm sektörünün haber kaynağı Turizm Haber Merkezi'nin haberine göre Kurban Bayramı öncesi otellerdeki doluluk oranı yüzde 90’lara kadar çıkan, otelcilerin sezon için umutlu olduğu ancak beklentilerin hem yerli hem de yabancı turistte temmuz ayı itibariyle gerçekleşmediği Bodrum’da, sezon ortasında 5 yıldızlı otellerin doluluk oranları yüzde 50’lere, daha küçük otellerde ise yüzde 40’lara kadar düşünce turizmciler, müşteri kayıpları nedeniyle ilk olarak işçi çıkarmaya yöneldi.
Sezonun iyi gitmediğini ifade ederek hem iç pazarda hem de dış pazarda müşteri sıkıntısı yaşadıklarını, sezonun en hareketli zaman diliminde olmalarına rağmen beklenen müşteri kapasitesine ulaşamadıklarını belirten Profesyonel Otel işletmecisi ve BOYD yöneticisi olan Hüseyin Softa kendilerine gelen verilerin, sektör açısından risk teşkil ettiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu:
''Sezon itibariyle içinde bulunduğumuz zaman diliminin en hareketli zamanlar olması gerekiyordu. Yani doluluk oranlarımızın yüzde 95 olması gerekirdi. Ama tablo tam tersine gidiyor. Veriler, bizler için iyi şeyler söylemiyor. Otel doluluk oranlarımız yüzde 50’lere kadar inmiş durumda. Bu rakamlar bizleri üzüyor. Aslında sezona iyi başlamadık. Hem deprem hem de seçimin etkisiyle bir güvensizlik ortamı oluştu. Yurt dışında deprem etkisiyle satışlarımız olmadı. Arkasından seçimin olması güven kaybına neden oldu. Bunun yanı sıra yabancı turist için Türkiye, az tercih edilen ülkeler arasına girdi. Daha önceki yıllarda, bu tür şeyler konuşulmuyordu. Rusya ve Ukrayna savaşı da turizmi ciddi bir şekilde etkiledi.
Maliyetlerle birlikte konaklama tesislerinin ekonomik zorluklar çektiğini ve eleman çıkarma yoluna gittiğini belirten Profesyonel Otel işletmecisi ve BOYD yöneticisi olan Hüseyin Softa şöyle devam etti:
''Yarımada genelinde oteller ciddi ekonomik sorunlar yaşıyor. Buna bağlı olarak birçok otelde eleman çıkartmalar başladı. Herkes bu mevsimin çok iyi geçmesini bekledi ve kadrolaşmayı da buna göre yaptı. Doluluk oranlarının gittikçe düşmesi ve ilerleyen aylar içinde bir umudun görülmemesi nedeniyle bütün oteller, maliyetlere yüklendi. Burada da önce personel azaltma yönetimini seçiyorlar. Bunda sezonun ortasında asgari ücretin belirlenmesi de etkili oldu. Çünkü bu şekilde sadece asgari ücreti artırmış olmuyorsunuz, işletmecinin başka yükümlülüklerini de artırıyorsunuz. Tesisler de artan maliyetlere, personel çıkartarak önlem alıyor, oldukça üzücü bir durum.''
Yoğun geçen bir bayram sonrası ciddi bir düşüş yaşadıklarını, artan maliyetleri otel fiyatlarına yansıtmaları sonrası talebin düştüğüne dikkat çeken Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:
''Enflasyon odaklı maliyetleri, oda fiyatlarına ekleyince yurt dışı tatil merkezlerini de fiyatlarda geçmiş olduk. Örnek verecek olursak, Dubai’deki veya Amerika’daki tatil bölgeleriyle fiyatlarımız aynı oldu. Yabancı turist geçen seneye göre yüzde 56’lık bir fiyat farkı görünce doğal olarak tatil planlarını iptal ediyor veya tercihini farklı bölgelerden yana kullanıyor. Körfez Savaşı’ndan bu yana turizm sezonu ilk defa bu kadar kötü bir süreç yaşıyor. Büyük ve küçük ölçekli işletmelerde, maliyetler nedeniyle elaman çıkarma yöntemi devreye girmiş durumda. Otel ve işletmeler, her sezon öncesi acentelerle anlaşmalar yapar. Bu anlaşmalarda kar ve maliyet hesapları yapılır ve sezona böyle başlanılır. Tabi bu süreçte az da olsa belli oranda, hesapta olmayan maliyetler de eklenir. Fakat yapılan son zamlar ve askeri ücret hesapta yoktu. Her şeyimizi bir sene önce ayarlıyoruz. Sonradan KDV değişikliği, konaklama vergisi gibi birçok vergi çıktı; bunlar direncimizi kırdı. Yüzde 30-50 oranında artış yaptığımızda ise farklı tablolarla karşılaşıyoruz. Bu son zamlar bize de çok zarar verecek. Bu ekonomi politikaları, turizmciyi bitirme noktasına getirdi.''
Bununla birlikte Bodrum'daki otellerde tedarik sıkıntı yaşandığı, Merkez Bankası’nın sıkı ekonomik tedbirleri nedeniyle tedarikçi firmalarla otellerin karşı karşıya geldikleri, kredi kartları taksitlerinin sınırlandırılması sonrasında uzun süreli çeklerin tedarikçi firmalar tarafından kabul edilmediği belirtildi. Ayrıca birçok tedarikçi firmanın teminat mektubu istediği, teminat mektubunun yüksek faiz oranlarının otellere maliyet olarak geri döndüğü kaydedildi.