Turizm sektörünün haber kaynağı Turizm Haber Merkezi'nin haberine göre gastronomi turizmi Derneği ev sahipliğinde düzenlenen gastroshow isimli etkinliğe katılarak burada bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Türkiye'nin dünyada turizmdeki yerine vurgu yaptı.
Türkiye'nin dünya turizm sıralamasında ilk 5'in içerisine girmeyi başardığını belirterek bugün gelinen noktada dünyada yeni turizm perspektifini en iyi analiz eden ve bu yeni anlayışa uygun bir altyapı geliştirmeye çalışan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ve ülke olarak dünya turizm sıralamasında ilk 5'in içinde yer almaya başlandığını kaydeden Bakan Ersoy şunları söyledi:
''Türkiye turizmde dünyada önemli bir noktaya geldi. Bildiğiniz gibi son yıllarda turizm trendlerinde büyük bir değişim yaşanıyor. Geçmiş dönemlerdeki turizm algısıyla bugünkü turizm anlayışı arasında büyük farklar oluştuğunu görüyoruz. Bu açıdan bizler de uluslararası trendleri çok yakından takip ediyoruz. Bugün geldiğimiz noktada şunu çok açık bir şekilde söyleyebiliriz. Dünyada yeni turizm perspektifini en iyi analiz eden ve bu yeni anlayışa uygun bir altyapı geliştirmeye çalışan ülkelerden biri Türkiye’dir. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde geliştirdiğimiz bu yeni turizm vizyonuyla turizmi bir bütün olarak değerlendiriyor, sahip olduğumuz potansiyeli en doğru ve etkili bir şekilde kullanmak adına gereken adımları atıyoruz. İşte tüm bu çalışmalar sayesinde bugün Türkiye olarak dünya turizm sıralamasında ilk 5'in içinde yer almaya başladık. Bu başarıyı yakalamak, dünya turizminin en güçlü ülkelerinin önüne geçmek, geride bırakmak elbette kolay olmadı ama biz ülkemizi turizmde dünyanın süper ligine yükseltmek ve oradaki yerini daima yükselen bir grafikle kalıcı hale getirmek için çok çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. Bu süreçte üzerinde en fazla durduğumuz başlıkların biri de hiç şüphesiz gastronomi alanı oldu. Bildiğiniz gibi gastronomi ile turizm arasında son yıllarda daha da güçlenen bağ sayesinde gastronomi dünyasının temsilcileri, turizm pazarının gerçek aktörleri arasında yer almakta, turizmin gelişmesine büyük katkılar sağlamaktadırlar.''
Turizm hareketlerinde gastronominin belirleyiciliğinin her geçen gün daha da yükselmekte olduğuna dikkat çekerek bir ülkeye yapılacak seyahatte o ülkenin mutfak kültürünün yaratıcı mutfak sanatının ne denli etkili olduğunun açık şekilde görüldüğüne vurgu yapan Bakan Ersoy şöyle devam etti:
''Bilindiği gibi Türkiye olarak bizim de çok zengin bir gastronomi geçmişimiz var. Bu zenginliğin uluslararası prestije sahip kurumlarca tescil edilmesi apayrı bir önem arz ediyor. Bu hedef doğrultusunda 6 yılda yapılması planlananları 2 yılda tamamlayarak ilk defa şehrimizin İstanbul’un 2022 yılında Michelin Rehberi'ne girmesine öncülük ettik, hem de pandemi döneminde yaptık bunu. Ardından İstanbul’la birlikte İzmir ve Bodrum da, seçkiye dahil edildi. Mutfak zenginliğimiz yaratıcı üretkenliğimizin uluslararası bağımsız bir kuruluş tarafından tescillenmesiyle gastronomi turizminde ortaya koyduğumuz iddiayı daha da ileri boyuta taşımış olduk. Yapmış olduğumuz bu çalışmalar ve tanıtım faaliyetleriyle İstanbul İzmir Bodrum gibi destinasyonlarımız birer Gastrocity olarak öne çıkmakta. Toplam gelir içerisindeki yemek harcaması yüzde 19 oranında artış gösterdi. Bu açıdan ülkemizin mutfak kültürü gastronomi turizmi açısından bizlere büyük bir avantaj sağlamakta. Bu avantajı doğru bir şekilde kullanmak adına zengin yeme içme kültürünün dünyaya tanıtılması noktasında birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Her zaman ifade ediyoruz, Türk mutfağı hem ekolojik hem kültürel bağlamda sürdürülebilir bir mutfaktır. Hiçbir şey gereksiz yere harcanmaz.''
Bakan Ersoy ayrıca Türk mutfağının kırsaldan saraya uzanan ilk başlangıç noktasındaki yaratıcılığını hiçbir zaman kaybetmeden yeni dokunuşlarla zenginleşen çok kültürlü yapıyla toplumun etnik yapısını da aynı potada birleştiren hoşgörülü bir sentez mutfağı olduğunu kaydetti.