Turizm sektörünün haber kaynağı Turizm Haber Merkezi'nin haberine göre Türkiye'de restoranlarda yaşanan fiyat artışı, hem turistleri hem de turizmcileri zor durumda bırakırken İstanbul'da 5 yıldızlı bir otelde iki kişi oda-kahvaltı konaklama için 5.500 TL öderken, bir akşam yemeği 7.000 TL'yi buluyor. Bu tablo, sosyal medyada büyük bir tartışmayı ateşledi ve turistlerin tepkisini çekti.Son yıllarda kafe ve restoranlarda uygulanan yüksek fiyatlar nedeniyle yabancı turistler, sosyal medya platformlarında şikayetlerini dile getirirken turistlerin otelleri de kapsayacak şekilde yaptığı bu şikayetler sektör temsilcilerinin de tepkisini çekti.BU FİYATLARIN DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOKDünyanın önde gelen turizm destinasyonlarından biri olan, yabancı turistler için yüksek fiyatlarıyla gündemden düşmeyen İstanbul'daki restoran fiyatlarının dünyanın en pahalı şehirlerindekilerden bile daha yüksek olduğu belirtilirken özellikle sıradan bir kebapçı ya da balık restoranında iki kişilik bir yemek için ödenen rakamlar 5 yıldızlı otellerin konaklama fiyatlarını geçmiş durumda.İKİ KİŞİLİK YEMEK 7.000 TL'Yİ BULUYORYapılan incelemelerde, restoranların otel fiyatlarını geçtiğini görülürken İstanbul Zeytinburnu'nda uluslararası bir otelde, iki kişi bir gece oda kahvaltı konaklama ücreti 150 euro (yaklaşık 5.500 TL) ikn aynı bölgede, sahildeki bir balık restoranında iki kişilik bir yemek 7.000 TL'ye kadar çıkıyor. Boğaz hattındaki lüks restoranlarda ise bu rakamlar 10.000 TL'yi aşıyor.OTELCİLER DE RESTORAN FİYATLARINA TEPKİLİYabancı turistlerin sosyal medya üzerinden yaptığı şikayetler, otelcileri de zor durumda bırakırken bu durumun turizmi baltaladığını belirterek, restoranların fiyat politikalarına tepki gösteren Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Onursal Başkanı Ali Can Aksu turistlerin çoğunun bu fiyatlar nedeniyle tatil rotalarını değiştirdiğini, ülkemize turist çekmek için ciddi pazarlama faaliyetleri yürüttüklerini ancak restoranların bu fiyat politikalarının tüm emeklerini heba ettiğini söyledi. Restoran sahipleri ise yüksek fiyatları artan maliyetlere bağlayarak savunsa da Ali Can Aksu bu gerekçeye katılmayarak ''Restoranlar maliyet bahanesiyle kendi enflasyonlarını yaratıyor. Ancak otellerde de restoranlar var ve maliyetlerin bu seviyelerde olmadığını biliyoruz. Bu fiyat artışları tamamen keyfi. Eestoranlarda fiyatlar her hafta değişiyor ve bu durum turizm sektörüne büyük zarar veriyor. Turistler, bir daha Türkiye'yi tatil destinasyonu olarak seçmiyor. Denetimlerin artırılması ve sektörde standartların oluşturulması gerekiyor.''Fahiş fiyatlara karşı müşterilere boykot çağrısında bulunan Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer ise yaptığı açıklamada ''Bazı işletmeler günü kurtarmak adına kalitesiz hizmet veriyor ve afaki ücretler talep ediyor. Bu durum sektöre zarar veriyor. Cumhurbaşkanımızın boykot çağrısını destekliyoruz. Yüksek ücret talep eden ve iyi hizmet sunmayan işletmelere gitmeyin. Bunun yerine işini düzgün yapan restoranları tercih ederek onları ödüllendirin.'' ifadelerini kullandı.
Gündem
Yayınlanma: 12 Ocak 2025 - 14:56
Güncelleme: 29 Ocak 2025 - 12:18
Ali Can Aksu'dan tartışma yaratacak açıklama! Suçu restoranlara attı
Restoran fiyatları, otel konaklama ücretlerini aşarak turizm sektöründe büyük bir kriz yarattı.
Gündem
12 Ocak 2025 - 14:56
Güncelleme: 29 Ocak 2025 - 12:18
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir