Turizm sektörünün haber kaynağı Turizm Haber Merkezi'nin haberine göre Türkiye'nin önemli turizm destinasyonlarından Muğla'nın bodrum ilçesinde geçen yıllara göre rezervasyonlarda yüzde 10'un üzerinde artış olduğunu belirten sektör temsilcileri bu sezonun iyi geçeceğini ancak artan maliyetler nedeniyle endişeli olduklarını söylediler.
Sorun oluşturan etkenin yüksek enflasyon ile birlikte maliyet artışı olduğunu, geçtiğimiz seneye oranla maliyetlerin yüzde 100'ü geçmiş olmasına rağmen maliyet oranlarının oda fiyatlarına yansıtalamadığını ve böylesi bir artışın da rezervasyon iptaline neden olduğunu kaydeden sektör Bodrumlu turizmciler bu durumun işletmeler açısında en büyük sorun olduğunu dile getiriyor. Geçtiğimiz sene de benzer durumlar yaşandığını, özellikle sezon ortasında asgari ücretin yükselmesi ve döviz kurunda yaşanan haraketliliğin maliyetlerin artmasında neden olduğunu ve bu durum karşısında birçok otelin küçülme kararı alıp ve eleman çıkardığını hatırlatan turizmciler geçen sene için 1,5 milyon turist hedefleyen Bodrum'un bu rakama yaklaşsa da hedefe ulaşamadığını kaydettiler. Geçtiğimiz yıl hava ve deniz yolu ile 970 bin turist sayısına ulaştıklarını ve bu yıl ise 1 milyonun üzerine çıkmayı hedeflediklerini söyleyen Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz yaptıkları çalışmalar sonucu Bodrum'a olan ilgiyi pozitife çevirdiklerini ifade ederek konu ile ilgili Turizm Haber Merkezi'ne şu değelendirmelerde bulundu:
''Esasen kişi sayısından daha da önemli olan kişi başı döviz getirisi ve biz bunu yükseltmeliyiz. Fakat iç ve dış turizmde rakip ülkelerden pazar payı alabilmek adına indirimler uygulamaktayız ki bu da kişi başı döviz getirisini düşürmekte. Tur operatör ve havalimanları ile yaptığımız toplantılar olumlu sonuçlar vermekte. Bu anlamıyla bizler bu sene ciddi pazarlama faaliyetleri de yürüttük. Yurt içi ve yurt dışında bir çok fuara katıldık. Ciddi sonuçlar aldık. Şu an yüzde 10'luk bir talep artışı var. Rezervasyonlar iyi. Beklenmedik bir durum yaşanmazsa bu sene iyi gidecek. Otellerin büyük bir çoğunluğu 1 Nisan itibarı ile sezonu açacak fakat bir bütüncül planımız yok. Bu esas sorunumuz. Plan olmadığı için sürdürülebilir turizm yapamıyoruz. Belediye, odalar, dernekler birleşip 10 veya 20 yıllık turizm master planı oluşturmalı, Bodrum'un buna ihtiyacı var. Bunun da takipçisi olacağız.''
Talep artışı olduğunu teyit eden ve Bodrum özelinde rezervasyonların geçtiğimiz yılın yüzde 10-15 üstünde öngörüldüğünü kaydeden Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Sabahattin Duman ise şunları söyledi:
''Dış piyasada Rusya-Ukrayna pazarının kaybından sonra İngiltere, Almanya ve Polonya pazarlarından talep oluşturmaya çalıştık. Nitekim bu çalışma sonuç verdik son iki sezondur ciddi talep vardı. Bu sene de talep artarak sürüyor. Tabi bu bağlamda uçak bağlantılarımızın iyileştirilmesi ile kontratlarımızı yükselttik. Fakat yurtdışından Bodrum'a direkt uçuşların daha da çoğalması gerekli. Ekonomi ve enflasyon oranı fiyat politikamızı belirlerken işimizi zorlaştırmakta. Açıklanan enflasyon yüzde 60 olsa da sokak enflasyonu bunun çok daha üzerinde. geçtiğimiz yıl 20 bin lira olan ortalama personel maliyetimiz bu yıl 45-50 bin lira civarında ve dış piyasada Mısır gibi Hırvatistan gibi çok ciddi rakiplerimiz var. Buna rağmen kişi başı günlük konaklama fiyatlarımıza maliyetleri tam olarak yansıtamıyoruz. Seçim atmosferi dolayısıyla belediye hizmetleri oldukça yavaşladı, seçim sonrası bu durumun düzelmesini bekliyoruz.''
Sektör temsilcileri ayrıca turizm sezonu için hedefin bu sene 1 milyon üzerinde turist olarak belirlendiği Bodrum'da geçen sezonlardan farklı olarak, nitelikli ve döviz girdisi yüksek turist politikası izleneceğini vurguladılar.